28/01/2016. Dag 18. De 70.

12645005_823871627739145_7960465786616052878_n

DAG 18
De 70

De zeventig staan voor een hoger niveau. Ze waren bereid om de trainingsschool van Jezus binnen te gaan, hun leiderschap te ontwikkelen, te leren over doelen stellen, over de taak instellen die door de Heer gegeven is om discipelen te maken, om de wereld rond te gaan om het evangelie te prediken. Deze zeventig hadden een extra niveau van relatie met Jezus. Overdenk eens het niveau van liefde dat ze uitvoerden? Ze waren in staat te zeggen, “Heer, U kunt ons zenden waar U wil, we zullen gehoorzamen. Wat wilt U dat we doen? Is het om demonen uit te drijven, de zieken genezen, kerken planten? Wat het ook is, we zullen het doen.”

Echter, er is een probleem met deze groep mensen, hoewel ze verder willen gaan dan de vorige groepen. Hun standaard positie is: “Ik zal gaan, maar ik kom slechts tot een bepaald punt, want ik wil mijn leven op het spoor blijven houden. Als Hij mij te veel vraagt te doen, zal ik terugkeren.” Dit spreekt van mensen die vrijwilligers in de kerk zijn, mensen die God willen dienen maar alleen in zekere mate. Ik zeg niet dat je een pastor moet worden of een zendeling en in de sloppenwijken van Bombay moet gaan prediken, maar dat je jezelf volledig aan God moet geven. De zeventig hadden zich niet volledig maar gedeeltelijk overgegeven, tenminste tot op dit punt. “Ik zal gaan, maar alleen tot een bepaald punt.”, Ik zal geven, maar ik ga me hieraan vasthouden. De Heer mag mijn hele huis gebruiken, maar dat kleine kamertje is van mij.” Dit spreekt van mensen die nooit alles toewijden, ze geven nooit alles over, ze verlaten zichzelf nooit op de Heer maar eerder houden ze voor zichzelf een bepaalde levensstijl, bepaalde prioriteiten, bepaalde waarden, en bepaalde gebieden van het hart dat nog nooit is overgegeven aan God. Mensen als dezen zijn onvolledig en half-hartig in wat ze doen. Waarom? Omdat ze zich overgeven tot aan een bepaald punt en daar stoppen ze.

Er is een uitdrukking in het Engels, “short-time mission, of vertaald korte tijd missie” Dit is het niveau waar deze mensen zijn. Ze zeggen, “Heer, ik zal gaan, maar ik zal alleen deze jaren van mijn leven geven, afgesproken?” Ik zal U mijn vakantie geven, okay?” “Ik wil dienen in de jeugdbediening, maar alleen op dinsdag, donderdag en zaterdag van 9:00 tot 11:00uur”. Normaal gesproken houden dit soort vrijwilligers hun woord alleen voor zo’n week of twee en dan beginnen ze om 10:00uur s’morgens te komen inplaats van om 9:00uur en na een tijdje komen ze en zeggen ze zoiets als, “Pastor, ik heb beter nagedacht over de dingen en ik heb besloten meer te gaan studeren dus ben ik nu niet meer in staat hiermee betrokken te zijn.” Je ziet dat je niet kunt vertrouwen op part-time, halfhartige mensen, mensen die alleen tot zover willen gaan.

Misschien ben jij een celleider met de volgende houding: “Ik ben aan de grens van mijn geduld.” Of een gastgever die zegt: “De volgende keer dat je kruimels achterlaat op mijn bankstel, stop ik met de celgroep hier houden. En als je een beetje modder op het tapijt veroorzaakt, of als een van je kinderen mijn koelkast weer open doet, dan is dat het einde van deze celgroep hier.” Waarom houd je de celgroep dan in je huis? Bereken de kosten van wat je wil doen om besluitvaardig te zijn op de dag dat je beslist. Maar als je beslist te dienen, dien dan volledig. Doe alles volledig en compleet en doe het met vreugde, wat de kosten ook zijn!

Op een keer verkocht een broeder in de Heer, die in Ubatuba, São Paulo leefde, en die een bedrijf bezat die ingevroren vis verkocht, mij een paar kilo erg grote en dure gamba’s, die zijn bedrijf verkocht aan hotels. Hij deed dit voor mij tegen kostprijs en ik sloeg ze op in mijn vriezer voor een speciale gelegenheid. Deze gamba’s waren een paar weken geleden ingevroren omdat ik een speciaal gerecht wilde maken op een speciale dag. In de tussentijd, bood een van mijn zonen zich aan als gastgever voor een nieuwe celgroep van tieners in mijn huis. In die tijd was hij tien jaar oud. Op de eerste bijeenkomst van de celgroep, frituurde hij alle gamba’s en gaf ze aan zijn vrienden. Hij frituurde ze en besprenkelde ze met veel knoflook en limoen, precies de manier waar ik zo van hou, en diende ze op in de celgroep. Ik kwam thuis en zag net de laatsten worden klaargemaakt en de heerlijke geur die het huis vulde. Dus ik zei, “Is dit de laatste, Rafael?”, Hij antwoordde blij, “Ja Pappa, ik heb ze allemaal gefrituurd voor mijn celgroep.” Hij had al MIJN gamba’s opgebruikt. Echter, ik werd niet boos. Waarom? Omdat ik deel van het plan was. Ik had toestemming gegeven mijn huis door hen te laten gebruiken en ik moest nu open zijn voor sommige gevolgen die komen als je jeugdigen in je huis hebt. Ik had nog nooit zulke gamba’s gehad en zelfs geen een ervan gegeten! Dat was een celgroep die een ‘goede start’ had!

Sommige mensen gaan alleen tot zover. Je kunt niet bouwen op bepaalde leiders omdat ze niet bereid zijn verborgen agenda’s die ze hebben los te laten. Ze zijn niet volledig transparant. Ze laten niet werkelijk al hun interesses of motivaties zien. Ze wandelen samen met jou in discipelschap, maar ze houden bepaalde dingen achter die ze nooit delen. Hun echte intenties komen nooit op tafel.

Misschien probeert God jouw niveau te veranderen, maar je bied niets aan of geeft niet alles. Misschien vraagt Hij je bepaalde dingen los te laten, gewoonten, en gebruiken? Misschien wil je naar een nieuw niveau van leiderschap gaan, maar je trek het “shirt” niet aan en ben je niet echt deel van het team. Mensen kunnen nog niet echt op je rekenen. Het is zoals dit: ik zal gaan, maar ik wil de controle houden. Maar dit werkt niet, beste vriend, omdat echte liefde is complete verbinding. Het is meer dan werken, het is toewijden. Er zijn mensen die niet willen toewijden. Dat is waarom ze nooit iets hebben? Het Koninkrijk van God wordt zo niet gebouwd. Hij die liefheeft met begrenzingen, ontvangt nooit wat God geeft zonder grenzen. Om Zijn heerlijkheid in en door ons heen te laten stromen, moeten we ons helemaal geven!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.