25/01/2016 Dag 15. 7 Niveau`s van relatie

12631475_822224591237182_7621418561534945792_n

DAG 15
ZEVEN NIVEAUS VAN RELATIE

God is een God die opbrengst uit Zijn investering wil hebben. God wil elke dag gekozen worden. We denken dat alles onmiddellijk kan worden opgelost, met een snel gebed lossen we elk huwelijksprobleem op en vergeten we dat er normaal gesproken een proces is waar dingen worden uitgewerkt. We moeten begrijpen dat het tijd in beslag neemt, dat er een werk van geduld moet plaatsvinden, dat er een proces is om arriveren op die plek van intimiteit. Investering en inspanning zijn vereist van onze kant. We moeten onszelf op de juiste positie zetten om ook de juiste gevolgen te brengen. Sommige mensen doen een snel vasten en zeggen een kort gebedje en gaan er dan vanuit dat ze gevuld zullen zijn met de Heilige Geest voor de taak die voor hen ligt. Ze geloven dat gewoon omdat ze deel nemen in een nachtwaken dat hun levens zal veranderen zonder enige moeilijkheden of beproevingen en zonder de noodzaak van welke serieuze investering dan ook. We willen alles makkelijk. We zijn niet bereid de prijs te betalen voor echt kostbare dingen. We willen gevuld worden met de Heilige Geest maar we willen alleen feesten en rijden op de vreugdetrein van het evangelie. We neigen te geloven dat de dingen van God gebeuren vanwege een licht betrokken zijn. Maar God is een God van processen. Hij wacht op de juiste houdingen en acties van ons. Met God wandelen, betrekking hebben met deze Geliefde, is een levensproject wat van ons soms doorzettingsvermogen en vastberadenheid vereist.

Jezus stond in verband met mensen op zeven verschillende niveaus dus kunnen we zeggen dat er zeven niveaus van intimiteit met Hem zijn. Er zijn diepere niveaus van betrekking met God hebben dan anderen. Deze komen niet omdat we meer werken, meer doen, of intelligenter zijn dan anderen. We gaan naar diepere plaatsen als we dieper in de praktische manieren worden om de Heer lief te hebben. God zal niet iets vragen of verwachten van je dat Hij niet eerst heeft gedaan. Wij houden van Hem, omdat Hij als eerste zoveel van ons hield. Dus, wat is het niveau van jouw liefde voor God?

Deze zeven niveaus van intimiteit met God zijn zeven niveaus van reageren die aan Hem kunnen worden gegeven. Een ieder persoon reageert op God op een bepaalde manier. Sommigen reageren erg diep. Ze geven alles, zweten in hun shirts, duiken in het diepe, en God is verheugd om hun antwoord. Anderen zijn meer terughoudend. Ze zijn hun hele leven op hun hoede. Anderen weer gaan alleen naar een ondiep niveau en trekken zich altijd terug. Iedereen zal die diepten van Gods liefde ervaren en de manifestatie van Zijn heerlijkheid, wat afhangt van de reactie die hij of zij geeft.

Het niveau van intimiteit dat je met God hebt is het gevolg van je eigen reageren. Jou niveau ontwikkeling is een gevolg van dit reageren. Het niveau van je transformatie is ook een gevolg van dit reageren. Dat is waarom vele mensen nooit veranderen. Er zijn mensen die een lange tijd geleden gered werden, maar nog steeds onvolwassen zijn, geen openbaring hebben, en vleselijk handelen. Ze zitten in de kerk voor twee, vijf, tien jaar en veranderen niet. Waarom niet? Omdat ze geen openbaring hebben. Daarvoor, hebben ze een verschillende graad van ontwikkeling. Mensen met weinig openbaring laten geen verandering zien. Ze zijn net zo onzeker en egoïstisch als ze tien jaar geleden waren. Ze hebben een kort lontje en exploderen bij het kleinste probleempje en verliezen de controle. Ze veranderen zo weinig omdat ze zo weinig openbaring hebben.

Er zijn zeven niveaus van reageren, van antwoorden, intimiteit, openbaring en transformatie. Wat is de jouwe? Het niveau van transformatie is gerelateerd aan het niveau van ervaring van een ieder. Als eenmaal een persoon openbaring van God heeft, krijgt hij inzicht, licht, geloof, en dit resulteert in een nieuw niveau van ervaring. Geen ervaring die iemand had of vertelde, of dat was opgeschreven in een boek, maar een persoonlijke ervaring tussen hem en God. Sommige mensen hebben een theoretisch en natuurlijk gedachteleven in alles wat ze zeggen.

Ze prediken goed, ze leveren het perfect af, maar ze kunnen het hart van God niet roeren. Waarom? Omdat ze weinig intimiteit en openbaring hebben, en daardoor weinig veranderen en weinig echte ervaring met God hebben.

Als gevolg hiervan, zijn er zeven niveaus van autoriteit. Sommige mensen staan gewoon op en geven een woord. Ze hoeven op dat moment niet te bidden, ze positioneren zichzelf en zeggen: “In de naam van Jezus, ik verbied dit en dit iets in de geestelijke wereld.” Bam! Het is gedaan. Andere mensen schreeuwen en zijn woedend, slaan op de muur, en toch gebeurt er niets en zelfs de duivel bespot hen. Waarom? Omdat zij geen autoriteit hebben. Luid spreken tegen de duivel lost niet noodzakelijkerwijs het probleem op! Het niveau van gave laat het niveau van autoriteit zien die de persoon heeft.

Op een keer, waren mijn familie en ik aan het wandelen op de boerderij van een vriend. Mijn kinderen gingen met wat vrienden op een dag paardrijden. Dus ik vertelde deze vrienden: “Kies rustigere paarden uit voor mijn kinderen omdat ik geen ongelukken wil.” Ze pakten een oud paard en de kinderen klommen er op en er weer af en weer opnieuw maar het paard merkte de onervarenheid van de jongens en tilde zelfs zijn hoofd niet op van het eten. Het leek dat het paard wist wie de autoriteit had. We plaatsten de jongens op het paard en hij zou de plek niet verlaten en gras blijven eten. Weet je waarom? Omdat zelfs een paard met de hersengrootte van een pinda, autoriteit kan begrijpen.

Er zijn zeven niveaus van autoriteit en zeven niveaus van zalving die worden vrijgegeven als gevolg. Er zijn ook zeven niveaus van vrucht, van mensen die je wint, van discipelen die je voortbrengt. Hoe kunnen we dan veranderen, groeien tot het volgende niveau? Door meer lief te hebben. Maar hier hebben we een probleem, velen weten niet wat liefde is. Ze denken dat ze het weten. Ze komen naar de kerk met het wereldse concept of begrip, dat liefde een sterk en overweldigend gevoel is. Echter, de Bijbel laat ons zien wat echte liefde is: Jezus die stierf aan het kruis voor ons. Dit is de climax, het hoogste punt van Gods liefde voor mij en voor jou. Jezus stierf niet van gevoelens. Het was een daad van liefde inplaats van een gevoel of uitdrukking van een gevoel; het was de uitdrukking van een besluit.

Echter, het concept van de overgrote meerderheid, is dat liefhebben, zoenen is, omarmen, verbale uitspraken te vermenigvuldigen. Klaarblijkelijk, zijn spelen en praten een soort van uitdrukken van liefde. Echter ze zijn de “goedkopere” en “lichtere” uitdrukkingen die niet veel gewicht en consistentie hebben. Woorden van liefde zonder het anker van het jezelf geven en dienen, leggen geen gewicht in de schaal omdat het geen zin heeft om het over iemand liefhebben te hebben zonder het te laten zien in de vorm van zorgdragen, delen, dienen en bidden. Het is een oppervlakkige liefde als dit niet wordt gedaan. Soms, grijpen mensen zich vast aan de avondmaalsbeker, ze huilen en maken verklaringen over eenheid, maar wanneer ze de deur van de kerk uitgaan, laten ze het nooit op een praktische manier zien.

Wil je diepte? De Bijbel zegt dat er maar een paar dingen overblijven in de eeuwigheid met God. En de belangrijkste is liefde. Mensen willen niet teveel hierover praten omdat liefde niet gerelateerd wordt aan engelen naar beneden zien afdalen, een donderende hemel en tekenen en wonderen die gebeuren op aarde. Dat is wat mensen willen en waar ze van houden, maar het dagelijks leven is niet zo. In ons dagelijks leven hebben we praktische liefdes uitdrukkingen nodig, naar God en naar mensen om ons heen. Wil je diepte? Wil je van niveau veranderen? We schuiven op in niveau wanneer we meer van de heerlijkheid van God gaan houden.

Denk er eens over na. Wat zijn de uitdrukkingen van liefde die jij ontving toen je een klein kind was? God plaatste een persoon in je leven, je moeder. Ze zorgde voor je, verwelkomde je onvoorwaardelijk, bracht je in slaap, warm en ingestopt en met een kus op het voorhoofd. Ze droeg je op haar schoot, voedde je wanneer je hongerig was en ga zo maar door. Deze persoon, met haar vrije, onvoorwaardelijke en zachte liefde was de eerste uitdrukking van liefde die je ervoer. Dus, God leerde je liefhebben met een niet-zelfzuchtige liefde. Welke moeder zou alles noteren wat ze uitgeeft en dan later het kind de rekening presenteren met rente als ze ouder zijn. “Je zal alles betalen voor wat ik je hele leven heb gedaan!” Heb je gezien dat een moeder dat ooit deed? Dus, deze onvoorwaardelijke moederlijke liefde was de eerste “Les in liefde” die God je bijbracht. Kijk alsjeblieft naar de toestanden om jou heen. God leert jou lief te hebben.

Daarna geeft God een broeder of zuster. Hij of zij is je eerste vriend en je eerste uitdaging. Weet je waarom? God wil niet dat je een breekbare legbatterij-kip bent die in een kooi geboren wordt, groeit en sterft in een kooi. God wil dat je een persoon bent die groeit, dus brengt Hij een broeder op je pad. Het is de persoon met wie je zal spelen en tegelijkertijd zal wedijveren. Je speelt en vecht, deelt klappen uit en ontvangt ze, je rent tegen hem en verliest of rent tegen hem en wint. Je begint je te realiseren dat er andere mensen op de planeet zijn naast jou en die respect en liefde verdienen. Je groeit op met je broeders, en leert te delen, te zorgen en te vergeven.

Je zal het gezelschap en vreugdevolle liefde van je broeders missen als ze weg zijn. God plaatst zulke mensen in ons leven om ons lief te hebben, aan ons toe te voegen en ons te laten groeien. We leren onze grenzen en maken vriendschappen. Ik heb drie kinderen en een keer gingen ze naar het huis van een vriend en brachten daar een week door. En een van hen kwam naar me toe, “Papa, op een dag, werd de moeder van mijn vriend zo moe van mij horen praten, praten en praten, ze bood me US $ 10,00 aan om stil te blijven voor minstens een uur.” We ontdekken grenzen aan en van mensen die de Heer om ons heen geeft.

God leert ons dan lief te hebben door mensen zelfs dichterbij je te plaatsen. God plaatst een vader in je leven, omdat je begrijpen van de rol van de vader alleen begint te gebeuren wanneer je keuzes begint te maken. Op een keer zag een reportage die wat jongens uit een achterwijk in Rio de Janeiro liet zien. Het waren jongens die toen ze nog echt jong waren begonnen te dromen om op een dag het misdaadcircuit binnen te treden. Een van hen zei in de reportage: “Echte liefde is gewoon moederliefde.” Wat hij zei was krachtig. Ik bleef bij mezelf denken, “Dat is waarom deze jongen een tragische toekomst heeft om crimineel te zijn. Hij heeft nooit een echte vader gehad die hem een identiteit gegeven heeft en stevige grenzen ingesteld heeft. Hij heeft nooit iemand gehad die hem op z’n voorhoofd tikte en zei, ‘Hou vast jongen! Je gaat een goed mens worden. Ik zal je helpen, ik zal in je investeren en voor je zorgen en je potentieel ontwikkelen. Als ik je moet uitdagen, doe ik dat vanuit liefde voor jou omdat God jouw leven aan mij heeft toevertrouwd. Jouw potentieel, je intelligentie, je toekomst zal niet worden verspild in een leven vol misdaad!”

Deze vaderlijke liefde is een scheppende liefde. Het is geen liefde zoals een moeder die een kus geeft, hete melk geeft en je bed klaarmaakt. Deze vaderliefde toegevoegd aan de moederliefde, is een liefde die we allemaal nodig hebben. We hebben een vader nodig die aanwezig is.

Ik ben de verantwoordelijke persoon, de bewaker, de bevoorrechte persoon aan wie God het potentieel van drie van zijn kostbare scheppingen, mijn kinderen, heeft toevertrouwd. Dat is waarom God een vader in je leven plaatst. Soms is dit een soort liefde die je confronteert, je verteld wat je niet wil horen, maar dit doet omdat hij van je houdt. Hij zal zich op jouw zaak zetten. “Je hebt het goed gedaan om tot hier te komen, maar je potentieel is daar. Dus je moet het opnieuw doen, en het beter doen deze keer!” Er zijn mensen die nooit verder in het leven komen omdat ze nooit een vaderliefde hebben gehad. Ik heb het hier niet over het strelende soort van liefde, maar de aard van de liefde van iemand die je vertelt wat je nodig hebt om te horen.

Nadat er een ouder in je leven geplaatst is, worden de niveaus van liefde uitdagender. Je trouwt. En na een periode van denken dat je de perfecte persoon getrouwd hebt, ontdek je dat je echtgenoot vele gebreken en limiteringen heeft. Wat zal je doen? God begint te laten zien dat liefde veel meer is dan een onnozel en oppervlakkig gevoel. Hij laat je dan zien dat liefde gaat over geduldig zijn investeren, en voor de ander zorgen voordat je voor jezelf zorgt. Het gaat over een permanente en doorzettende houding die nooit elkaar opgeeft.

Dan komt de kerk. Soms stopt God je dichtbij mensen die zo anders als jij zijn. Ze hebben de tegenovergestelde waarden, prioriteiten en levensstijl. De manier waarop sommige mensen zich gedragen, ergert jou. Dit vereist van jou om een absurd genadige liefde uit te oefenen omdat de natuurlijke liefde hen zou opgeven. Vanuit een menselijk gezichtspunt, hebben mensen soms weinig zin om iets anders lief te hebben dan wat makkelijk lief te hebben is. “Wie liefhebben? Arme, ellendige, stinkende mensen die geen idee hebben dat ze gevuld met onzekerheden zijn en mentale tekortkomingen? Wat is daar makkelijk aan om lief te hebben?” Hier wordt onze onnozele, oppervlakkige, incomplete en voorwaardelijke liefde op een juiste manier gediagnosticeerd en je ontdekt dat je nooit wist wat liefde is. Dus je begint te veranderen en gaat deze oude limiteringen voorbij. Je verlaat het rijk van liefde waar je alleen degenen liefhebt die jou liefhebben en van degenen houdt die van jou houden en je begint een hoger niveau te bewandelen, en God begint door jou heen lief te hebben. De heerlijkheid van God liefhebben verwijst hier precies naar omdat God liefhebben die we niet kunnen zien is eerst degenen liefhebben die we kunnen zien en met wie we leven.

Echter, voor jou om dit punt te bereiken, zijn er zeven niveaus. Op welk niveau zit jij? De latino manier van liefde is simpel oppervlakkig en gebaseerd op passie. Het is vaak gebaseerd op oppervlakkige woorden. Het is erg makkelijk en goedkoop om te zeggen dat je van iemand houdt. “Ik hou van jou mijn broeder.” Okay. Bewijs het dan. Mensen denken dat het gaat over knuffelen en kussen. Er is niets mis met verbale uitdrukkingen van intimiteit, ze zijn legitiem, maar het probleem is om gewoon op dat niveau te blijven. De persoon blijft op dit niveau van liefde en het leven verandert niet, omdat hij niet groeit in openbaring, en geen transformatie ervaart, dus hij blijft een moeilijk koppig persoon. Wat is jouw niveau? We veranderen van niveau wanneer we bereid zijn om meer lief te hebben. Ben jij bereid om te reageren om een extra niveau van diepte te hebben van de manifestatie van Gods heerlijkheid door jou heen? Zal God dat type reageren in jou terugvinden?

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.