26/01/2016. Dag 17. De 500 en de 120.

12647106_823193687806939_1116752141477435060_n

DAG 17
DE 500 & DE 120

De Vijfhonderd

1 Korinthiërs 15:6 verteld ons dat Jezus is gezien door meer dan vijfhonderd broeders tegelijkertijd. Deze vijfhonderd waren de broeders aan wie Jezus verscheen net na zijn wederopstanding. De Bijbel zegt dat ze een ervaring met God wilden. Ze waren niet langer simpel bezorgd over basis dingen, zoals eten, problemen of schulden. Alhoewel het lijkt of ze deze enkele ervaring hadden maar dat het niet veel betekenis in hun leven had. Jezus verscheen aan hen en daarna nooit meer. Deze tweede groep van mensen is gelukkig met zo weinig van God. Ze denken op deze manier: “Ik wil een krachtige ervaring van God hebben”. Maar dan, nadat ze die ervaring gehad hebben, gebeurt er niets meer in hun leven. Dit is het type persoon die werd gedoopt in de Heilige Geest, tientallen jaren geleden, en heeft sindsdien geen ervaring meer gehad! Dit type persoon is gelukkig met zo weinig en hun hart kreunt het nooit uit naar meer. Mensen zoals deze zoeken God voor een ervaring maar wanneer ze krijgen waar ze naar op zoek waren, stoppen ze met naar God zoeken voor meer. Waarom stoppen ze hiermee? Omdat ze gelukkig zijn met een middelmatig niveau. Mensen die stoppen die gaan ook niets anders krijgen.

Ik kan je vertellen dat ik in mijn Christelijk leven door alle stadia ben gegaan. Er was een tijd toen ik echt bepaalde ervaringen met God wilde hebben, iets bovennatuurlijks en levensveranderend. Mijn motivatie was nog steeds erg zelfzuchtig, mystiek en eenvoudig. Opnieuw, er is niets mis met willen weten en meer van God ervaren. God Zelf wenst Zichzelf te laten openbaren aan ons. Het probleem is wanneer je het Christelijke leven gaat reduceren tot dat van het zoeken naar prachtige ervaringen; wanneer je het Christelijke leven reduceert tot wat krachtige ervaringen, waarop je dan terugkijkt als een goede oude herinnering vanuit een ver verleden. Iemand die hier stopt wil gewoon één ervaring en ze zijn gelukkig met dit weinige. Dank de Heer, dat voor degenen die smachten naar meer, die smachten naar Zijn heerlijkheid, er nog steeds een derde niveau is.

De Honderd en twintig

Handelingen 1:15 verteld ons dat het aantal discipelen ongeveer honderd en twintig was. Op dit niveau, beginnen mensen een waarneming te hebben van iets dat verder gaat dan hun leven. Ze ontvangen de doop van de Heilige Geest, net als op de Pinksterdag, en realiseren zich dat Hij Degene is die ons kleed met de kracht om te veranderen. Voor het eerst, beginnen mensen niet alleen aan henzelf te denken maar ze beginnen het uit te roepen: “Heer, ik wil Uw kracht, omdat ik de zieken wil genezen, demonen uitdrijven en getuigen met gezag.”

De doop met de Heilige Geest verandert niet noodzakelijkerwijs je karakter. Dat is waarom er mensen zijn die in de Heilige Geest bedienen die ook echte problemen hebben; het zijn degenen die demonen uitdrijven, de zieken genezen, vurig bidden, maar ze kunnen zelfs hun mond niet openen zonder anderen te bekritiseren en hun slechte karakter te laten zien. Ze spreken in hemelse tongen op het ene moment en ze spreken met slangentongen om te verwonden en laster te plegen op het andere moment. Heel vaak zijn ze in een bijeenkomst om te bidden en worden ze gebruikt door God om te profeteren, ze zijn kanalen van de aanwezigheid van God, iedereen wordt daar gezegend, maar zodra ze weggaan, doen ze zoveel slechte dingen en vernietigen daardoor het hele getuigenis die ze aan het bouwen waren. Dus, er zijn mensen die zijn gedoopt in de Heilige Geest, maar die nooit veranderen. Waarom? Omdat ze niet liefhebben op een grotere manier. Ze leren niet te reageren naar God op de manier die ze zouden moeten doen.

De honderd en twintig waren mensen die op een of andere manier Jezus volgden en liefhadden, maar hun liefde was niet constant. Ze volgden Jezus, maar hun liefde voor de Heer was nog steeds als een klein bekertje op een verjaardagspartijtje. Ze waren mensen die inderdaad meer van Jezus wilden; ze wilden Jezus meer dan de rest van de menigte en de vijfhonderd, ze wilden Hem dienen op een hoger niveau. Jezus zei: “Blijf in Jeruzalem totdat je kracht ontvangt uit de hoge.” En ze gehoorzaamden, betaalden een hogere prijs, omdat ze riskeerden bij elkaar te blijven als discipelen van Jezus. Ze zetten door tot het punt van het ontvangen van de doop van de Heilige Geest. Echter, om de heerlijkheid van God te ervaren, is er een hogere weg die bewandeld moet worden.

Deze groep wijst naar een minder oppervlakkig niveau van relatie. Op dit niveau, zijn mensen bereidwillig om te bidden, en om God meer intens te zoeken. Ze lijden soms vervolging vanwege Jezus. Ze gehoorzamen Jezus om meer kracht en zalving te bereiken. Ze willen een instrument van God zijn, maar hun relatie met Jezus, hun liefde voor Hem is nog steeds erg begrensd. Veel mensen op dit niveau zijn niet constant en niet consistent in hun liefde voor Hem. Als de waarheid bekend zou zijn, zijn ze nog steeds erg afstandelijk van Jezus.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.